Flocken!

Playdate i stora hundgården. Playdate i stora hundgården.

Då jag (Frida) och Christina som jag kommer nämna som Cia här då jag skulle säga att de är det enda jag och många med mig kallar henne, sysselsätter oss med hundar 24/7 i stort är tanken att denna blogg ska handla om detta, GIVET!

Den kommer ta upp lite av varje. träning, tävling, berikning, flockdynamik mm.

Vad vi kräver av hundarna som ska jobba tillsammans etc. Kan låta lite hårt men visst finns det krav för att man ska kunna springa med i ett stort spann. Alla 20 hundar lever inte på samma gård. Några är hos mig och några hos Cia. Då vi tränar mycket tillsammans jobbar vi också för att spannet ska funka fint och att hundarna ska kunna jobba med varandra.Det ska kännas tryggt för hundarna trots oförutsedda händelser som kan hända på tur.  Det krävs inte att alla är världens bästa vänner men de krävs respekt och framför allt tillit mellan hundarna och att de litar på oss och vi de. De ska känna sig trygga och ha en stabil grund att stå på för att kunna samarbeta i lag.

När vi tränar så tränar vi, det är inge lek eller andra saker som tar plats. Hundarna har från början lärt sig detta och där finns ingen tolerans för att de ska hälsas och busas. Det kommer och finns så många andra tillfällen där de kan busa leka. Filosofin funkar också väldigt väl i praktiken då vi kan placera hundar som normalt inte går i lag i hundgården eller lever på samma gård bredvid varandra i spannet. Vissa individer är helt problemfria i detta sammanhang, andra är inga problem men behöver mer tid och går då med någon som de har stor trygghet i och känner sig bekväm med. Vi har aldrig testat att sätta in alla hundarna men kört totalt 14 stycken utan några som helst problem. Det enda man ser är glada och ivriga hundar som är redo att jobba i lag. Så tvekar inte en sekund att alla skulle kunna köras ihop när alla har åldern inne, men de innebär en och annan maskot i spannet då alla inte tränas på samma nivå.

I min flock har det nyligen skett en del förändringar. Ett nytillskott har kommit och dessutom två inlånade hundar av Cia. Mamma och Pappa till mina sibbar. Alla har möts och hälsat utan problem, helt smärtfritt egentligen. Där jag kunde känna att det behövdes mer tid var mellan Pappa Dasty och hans son Countach. Dasty kunde inte bry sig alls men Countach kändes en aning spänd och inte helt bekväm. Inte helt oväntat då han också är den individen som kräver mest tid vid nya medlemmar i flocken. Han är också strax över året och mycket sker i både huvud och kropp. Det måste respekteras och man måste se och lyssna och ta det varsamt. Finns dessutom inget som säger att de ska behöva gå i lag i hundgården. Vid promenader, löpning och i spannet funkar de klokrent sen behöver inte alla gå i samma gård. Det är alltså mitt jobb att se och studera hur hundarna mår och hur de trivs. De har nämligen lagt sin tillit och har ett stort förtoende på mig och då är det så viktigt att jag förvaltar de förtroendet med kärlek, ödmjukhet och respekt. När jag funderar och tänker kring olika saker i flocken kan jag säga att det är guld att få en annan åsikt av en person som tänker på samma vis kring hund, kunna bolla tankar fram och tillbaka. Det är så man växer och lär. Så till nästa gång ska jag få mitt bollplank, vän och andra hälften av Team Moonlover's, Cia att skriva ett par rader.

På återseende!
//Frida Team Moonlover's
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » Amanda Gardelin:  ”Hej! vad häftigt .springa ocr med hund.. Men var hittar jag dessa tävlingar? /El..”

  • Anna-Carin » Anna-Carin Lönn:  ”Hej Sandra! Tack för kommentaren :) När jag skrev inlägget så tänkte jag på pol..”

  • Sandra » Anna-Carin Lönn:  ”Hej! Jag tycker ditt inlägg är jättebra och jag ser verkligen vilka poäng du har..”

  • Nicole » Nicole Fhors:  ”Hej Anna! Tack för din kommentar :) Håll utkik framöver så kommer det dyka upp m..”

  • Anna » Nicole Fhors:  ”Kan inte du lägga ut fler bilder på de olika berikningarna du har till hundarna ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln