Uppvärmining innför simträningen Uppvärmining innför simträningen

Ja men då var det min tur (Cia) att skriva. Jag är ingen skriv människa men nog ska vi få till några rader.  Först och främst så är det super skoj att Frida flytta upp hit till oss. Det är inte ofta jag stöter på en människa som jag känner mig så lik på alla olika plan. Hon är som mig fast jag är faktiskt lite mer mammig och planera allt för oss alla;-)  När jag förstå gången hörde hur hon "prata om" hur hundarna tänkter så fatta jag direkt. Vi är lika knasiga. Som Frida skriver har två av mina vovvar tagit sin plats i hennes flock för bättre samarbete. Mina hundar som Frida skriver har bara ett jobb att sköta och det är i spannet och runt om. Här ska vi kunna jobba med alla men behöver inte dela boende med varandra.
Exakt som när vi människor går till jobbet.

Det är viktigt för mig då de kommer alla möjliga olika raser hem hit på gården och även i spannet så ska vovvarna lita på att jag styr upp allt. Jag har lärt de att det är nolltolerans på hälsa/leka/bråka och då är de min plikt att skydda de fall någon annans hund exempelvis hoppar på de. Det är mina vänner och jag vill ha full tillit till de som dem till mig. Vi tränar mycket olika för att förebygga ev slitach /skador, så att variera träning på, grus, asfalt, mossa, vatten, plogad väg, djupsnö, spårad led, uppförs och utförs. Listan kan göras lång.

Vi tar inte en paus under sommaren från träning men andra uppgifter står på schemat istället för bara drag. På sommaren tränas lydnad (kommandon), med var och en för att alla i spannet ska kunna gå i led och veta vad de ska göra. Sen har alla olika förutsättningar att klara de. Men alla i mitt team fixar det och det skapar trygghet för de och oss alla andra. Vi tränar i vatten med simning på sommaren för ledernas skull, balansträning på bana och i skogsmiljö för kroppskontroll och självförtroende. Sen flyttas de om och byter hundgårdar lite nu och då för att få nya kompisar, nytt hem för att berika och lära de att anpassa sig till nya miljöer även om det inte är långt de flyttar så blir de nytt och spännande för en del, medan en del tycker det är jobbigt första gången att byta hundgård och får då göra det med en trygg kompis istället tills det släpper. Enkla saker som gör mycket nytta. Sen som jag skrev så får mina vovvar jobba med många olika raser. Det är oxå för att de ska lära sig andra hundrasers olika beteenden, sätt att låta/vara.  Så för oss i team Moonlover's är det mycket miljöträning vår och sommar.  Vi har inte hundarna som ett arbetsredskap för tävling utan detta är en livsstil sedan barndomen och vovvarna är väldigt betydelsefulla. De har inte valt att bo med mig (oftast) utan jag har valt dom. Så det är min plikt att se till att dom har de så bra det går. Sedan 2004 har jag hållt på med vanvård/omplacerings vovvar som är en del av mitt intresse att hjälpa djur. Så mina hundar som jag byggt upp allt med är många sådana hundar som inte andra ville ha, men tillsammans har vi byggt upp både kennel och ett trygg tillvaro för alla. Tillsammans har vi vuxit och blivit starka. 

När vissa hundar har kommit hit så kanske de inte kan gå långdistans eller sprint, tävla lydnad eller vad de nu må vara, men med tiden har vi kämpat oss dit iaf. De tog bara lite längre tid att nå vissa mål. Alla är vi olika men med rätta medel så kan man lösa det mesta för att nå fram. Så här dömmer vi ingen. Vi är alla olika, både fyrbenta och två benta. Och får man rätt förutsättningar så kommer alla lyckas.
Ha nu en fin sommar ️så återkommer jag med lite tips och trix i nästa inlägg så får Frida ta vis nästa gång;-)
 

Läs hela inlägget »
Playdate i stora hundgården. Playdate i stora hundgården.

Då jag (Frida) och Christina som jag kommer nämna som Cia här då jag skulle säga att de är det enda jag och många med mig kallar henne, sysselsätter oss med hundar 24/7 i stort är tanken att denna blogg ska handla om detta, GIVET!

Den kommer ta upp lite av varje. träning, tävling, berikning, flockdynamik mm.

Vad vi kräver av hundarna som ska jobba tillsammans etc. Kan låta lite hårt men visst finns det krav för att man ska kunna springa med i ett stort spann. Alla 20 hundar lever inte på samma gård. Några är hos mig och några hos Cia. Då vi tränar mycket tillsammans jobbar vi också för att spannet ska funka fint och att hundarna ska kunna jobba med varandra.Det ska kännas tryggt för hundarna trots oförutsedda händelser som kan hända på tur.  Det krävs inte att alla är världens bästa vänner men de krävs respekt och framför allt tillit mellan hundarna och att de litar på oss och vi de. De ska känna sig trygga och ha en stabil grund att stå på för att kunna samarbeta i lag.

När vi tränar så tränar vi, det är inge lek eller andra saker som tar plats. Hundarna har från början lärt sig detta och där finns ingen tolerans för att de ska hälsas och busas. Det kommer och finns så många andra tillfällen där de kan busa leka. Filosofin funkar också väldigt väl i praktiken då vi kan placera hundar som normalt inte går i lag i hundgården eller lever på samma gård bredvid varandra i spannet. Vissa individer är helt problemfria i detta sammanhang, andra är inga problem men behöver mer tid och går då med någon som de har stor trygghet i och känner sig bekväm med. Vi har aldrig testat att sätta in alla hundarna men kört totalt 14 stycken utan några som helst problem. Det enda man ser är glada och ivriga hundar som är redo att jobba i lag. Så tvekar inte en sekund att alla skulle kunna köras ihop när alla har åldern inne, men de innebär en och annan maskot i spannet då alla inte tränas på samma nivå.

I min flock har det nyligen skett en del förändringar. Ett nytillskott har kommit och dessutom två inlånade hundar av Cia. Mamma och Pappa till mina sibbar. Alla har möts och hälsat utan problem, helt smärtfritt egentligen. Där jag kunde känna att det behövdes mer tid var mellan Pappa Dasty och hans son Countach. Dasty kunde inte bry sig alls men Countach kändes en aning spänd och inte helt bekväm. Inte helt oväntat då han också är den individen som kräver mest tid vid nya medlemmar i flocken. Han är också strax över året och mycket sker i både huvud och kropp. Det måste respekteras och man måste se och lyssna och ta det varsamt. Finns dessutom inget som säger att de ska behöva gå i lag i hundgården. Vid promenader, löpning och i spannet funkar de klokrent sen behöver inte alla gå i samma gård. Det är alltså mitt jobb att se och studera hur hundarna mår och hur de trivs. De har nämligen lagt sin tillit och har ett stort förtoende på mig och då är det så viktigt att jag förvaltar de förtroendet med kärlek, ödmjukhet och respekt. När jag funderar och tänker kring olika saker i flocken kan jag säga att det är guld att få en annan åsikt av en person som tänker på samma vis kring hund, kunna bolla tankar fram och tillbaka. Det är så man växer och lär. Så till nästa gång ska jag få mitt bollplank, vän och andra hälften av Team Moonlover's, Cia att skriva ett par rader.

På återseende!
//Frida Team Moonlover's
 

Läs hela inlägget »