Nicole och Ratchel, Nybrodraget 2016. Första officiella tävlingen
Nicole och sambo Erik med hundarna Eldar och Smella. Fjällsemester sommaren 2015, Tänndalen
Eldar i Vemdalen. Vintersemester med vänner, 2015

Följ Raxeira huskies

Den 15 :e varje månad kommer Nicole skriva ett inlägg på vår blogg.

Vem är Nicole?

Jag heter Nicole, född -87 och det är jag som är flockmatte i Raxeira-flocken. Jag kommer ursprungligen från en liten ort i Karlsborg kommun, Västra Götaland men har efter grundskolan bott på diverse platser både inom Sverige och utomlands. Sommaren 2018 tog vi det stora steget att sälja allt, flytta från Stockholmstrakten till ett torp och dryga 2 hektar mark i Glöte/Lofsdalen. Där har vi nu börjat bygga upp vår kennel och vårt liv på nytt.
 
Jag är uppväxt i ett hem där djur alltid funnits, vare sig det varit skadade kråkor, kaniner eller hundar och således har intresset för djur alltid funnits. Jag är gammal hästtjej i grunden men intresset för hund växte sig med tiden allt större och idag är det en av de mest vitala delarna av mitt liv. 
När jag inte sysslar med hundrelaterade saker så sysslar jag med allt ifrån målning, fotografi, och författande, till egen träning och mycket upptäcktsfärder i naturen. 

Vilka är mitt team?


Min resa inom draghundsvärlden startade med två individer med enorma personligheter vid namn Eldar och Smella. De var varandras totala motsatser på många vis, men oerhört viktiga för varandra under de åren de levde i familjen samtidigt. Smella flyttade in till hos som aktiv pensionär 2014, men gick tragiskt nog bort för oss i maj 2016 efter ett akut insjuknande där hon inte gick att rädda. Eldar flyttade hem till oss under 2013 och lämnade oss i december 2017. Vi saknar dom båda oerhört mycket. 


Idag består mitt team av sju plus en siberian huskies:
Kit (2011), min mest rutinerade kommandoledare. 
Ratchel (2015), Kits systerdotter som främst går i point. 
Sally (2016), en ung men oerhört duktig farthållare och kommandoledartik.
Déjà (2017), går sin första säsong 2018/2019. 
Surprise (2013), rutinerad tik och duktig ledarhund som tidigare tävlats hos Charlotta Lundgren och Camilla Buvall med mycket goda resultat. Surprise är också dotter till Smella.
Santi (2018), valp född i april 2018. Bror till Cora.
Cora (2018), valp född i april 2018. Syster till Santi.
Kangi (2017), vår ”fostergrabb” som går i träning med vårt team under 2018/2019.
 
Raxeira’s är en flock under tillökning och en registrerad kennel med ambition att avla småskaligt när spannet behöver växa eller föryngras. 

Hur upptäckte du draghundsporten?

Vi hade såklart redan hört talas om det när vi skaffade vår första husky Eldar, men visste egentligen inte så mycket. Att vi kom att bli så bitna av draget var nog en portion slump och en portion tur. Det visade sig att i vårt kvarter i Stockholms innerstad bodde det ytterligare två familjer med huskies, aktiva inom draghundsport på hobbynivå. Dom tog oss under sina vingar och det gick snabbt att fastna, både för mig och sambon Erik. Med tiden kom vi att lära känna bl.a. Jan Wahlberg (kennel Blue Neptune’s) och senare även Marlene Karlsson (kennel Yabasta) som kom att bli min stora förebild, mentor och nära vän. På den vägen är det.Vad är ditt/dina mål med hundkörningen?

Mitt främsta mål har alltid varit att ha roligt tillsammans med mina hundar och hålla på med något vi alla älskar och som är bra för oss, fysiskt, mentalt men också för våra relationer. Det är själva tjusningen, tillsammans med de många naturupplevelserna man får och de sociala kontakter man med tiden knyter. Det är livsstilen och relationen man bygger med sina fyrbenta vänner, mer än någonting annat, som betyder något för mig. De är min familj och med dom vill jag dela min tid, fantastiska upplevelser och livet.
Tävling är någonting vi trillat in mer och mer på allteftersom. Mitt mål har aldrig varit att elitsatsa, men att tävla för att få testa mina hundar mot konkurrens i syfte att utvärdera arbets- och rasegenskaper för framtida avel, testa mig själv, ha roligt tillsammans på äventyr och umgås med/lära känna likasinnade. För mig är det inte pallplatserna som lockar främst, utan upplevelsen och äventyret i sig. 
Hur det än är med tävlingsbiten så är det hundarna som står i fokus; deras behov och välmående är för oss det primära. Vi väljer tveklöst bort en tävlingssäsong om det är vad hundarna (eller vi) behöver just där och då. 
Vår första officiella tävling ägde rum under 2016 på Nybrodraget då jag debuterade i canicross tillsammans med Ratchel. Ett par barmarkstävlingar har det blivit sedan dess, men i framtiden är det medeldistans på snö som lockar mest.