Slädhundstil

Här kör föraren med en släde bakom hundarna.  Hundarna är anspända i linor som sitter fast i släden. Idag används nästan alltid något som kallas Nomeanspänning vilket innebär att hundarna har en lina som går hela vägen fram till ledarhundarna och de är oftast anspända i par.
På denna lina även kallad centrumlina finns x antalet linor (rumplinor) som fästs i varje individs sele som går i spannet. Hundarna är också fästa med nacklinor som sitter i centrum linan, bortsett från ledarhundarnas nacklina.

I ett spann finns det också olika positioner för hundarna. Längst bak närmast släden är  "Wheel" position. Där går oftast de hundar som är starkast och orkar dra tungt. 
Därefter går "swing/team" hundarna. Dessa ställs det kravet på att de har hög arbetslust och gillar att arbeta. Det är också en perfekt position för en hund som är under träning och utbildning som draghund. Därefter har vi positionen "Point". I denna position är det ¨perfekt att placera hundar som i framtiden vi vill och tror på som duktiga ledarhundar.
Lead (ledarhundarna) är de som går längst fram i spannet. Det är viktigt att ha duktiga ledarhundar då det är de som med hjälp av förarens kommandon styr spannet. 
 
Det kan köras 2 spann till obegränsat antal och distanserna skiljer sig åt.

Det finns  motions klass. Hur lång distans och vilka klasser avgör tävlingsarrangören. I dessa klasser krävs inget grönt kort, licens eller medlem i ansluten förening till SDFS.  Dock rekommenderar vi varmt att ta Grönt kort samt skaffa en licens. Då licensen även skyddar dig vid organiserad träning och det gröna kortet är en utbildning för dig som förare med allmän information gällande regler, säkerhetstänk och goda råd som du har gott av som draghundsaktiv ute i spåret med din hund.
För barnen finns också en Barnklass, distanserna är betydligt kortare.

Foto: Christina Cia Sundqvist


 

Gruppindelning

I Sverige är hundarna uppdelade i A, B och C grupper.
Gruppindelningen är för att konkurransen ska bli jämn då de olika hundraserna och hundtyperna är olika snabba.

A hundar
Här får alla hundar oavsett blandras som renrasiga hundar tävla. Dock är det oblikatorisk grupp för blandraser och stående fågelhundar.

B hundar
B gruppen är för alla renrasiga hundar förutom undantag för de hundar som går i grupp C och stående fågelhundar som går i grupp A.

C hundar
I C gruppen är det Siberian huskys och Doberman som tävlar.

I B och C gruppen måste hunden uppvisa registeringsbevis.
Tävlas det med ett blandat spann bestämms gruppen efter den snabbaste hunden. Finns det ex en C hund i spannet och resterande B hundar går du i C gruppen.