Nicole Fhors - Raxeira's


Nicole är född 1987 och uppvuxen i den lilla kommunen Karlsborg i närheten av de västgötska Tivedsskogarna. Naturen och djur av alla de slag har alltid haft en mycket central roll i hennes liv. Som barn och ungdom var det främst kärleken för hästar som stod i fokus men med tiden kom hon att sadla om till musher. Hon lämnade hemorten och barndomshemmet som femtonåring, för att efter gymnasiet sedan hamna på de spanska Balearerna ett par år innan hon återvände till Sverige för att studera till högstadie-/gymnasielärare. Under årens lopp har hon kommit att pröva på många olika yrken, i många olika branscher men ständigt återkommit till en och samma sak - det är något eget hon velat bygga upp. Idag lever Nicole strax norr om Strömsund tillsammans med sin flock siberian huskies och driver kenneln och turist-/kursverksamheten Raxeira's.

De flesta som känner till Nicole över sociala medier känner också till hur hennes polarhundsresa började med huskyn Eldar. En hund som inte riktigt var som "alla andra", som bjöd på stora utmaningar i hundägarskapet och tvingade Nicole att söka kunskap för att utvecklas. Livet med Eldar bidrog till oändligt många lärdomar och insikter kring ämnen som rädslor, stress, problembeteenden, berikning och relation - men också insikter kring hur viktigt det är att finna sin egen väg, plocka russin ur kakan och våga lita på intuitionen. Under åren har hon kommit att ta sig an flertalet omplaceringar och fosterhundar; inte alltid utan stora utmaningar.
Att leva tillsammans med hundar handlar helt om relation, för Nicole. Om samspel, närhet och ömsesidig respekt. De många timmarna arbetandes tillsammans, om trygghet, förtroende och en genuin vilja att vara tillsammans. Hon brinner för att hundar ska få vara just hundar och bete sig på hundars vis och bär en tro om att det är först så vi kan mötas, på riktigt. 

Bortsett från hundarna så har Nicole också en mycket stor passion för konst, musik och det kreativa skapandet. När hon inte driver Raxeira's ägnar hon sig också åt skrivandet, fotandet och konstnärskapet, som är ett par utav de andra ben hon yrkesmässigt står på. Under 2018-2020 har hon parallellt som hon byggt upp och drivit verksamheten studerat Kreativt Entreprenörskap vid Leksands Folkhögskola.


 

Foto: Helena Köhl