Alla raser kan användas som draghund

Vissa hundraser är mer passande för vissa inriktningar i sporten än andra. Med alla raser och hundtyper går det att köra drag. Med rätt distans och vikt finns det många duktiga draghundar i vårt avlånga land.

Det går att köra allt från sprint, medel och långdistans. Så det finns något för alla. Sporten går att utföra på både snö och barmark vilket gör att det finns ytterligare mer att välja på. Huvudsaken är att ha roligt tillsammans med sin hund. Att ha en god relation och ett gott samarbete.

Viktigt är att ta hänsyn till vad din hund klarar av och anpassa träningen därefter.Vi människor vill gärna träna inför en längre distans. Vi börjar med kortare distanser i ett lägre tempo och ökar sakta när formen börjar komma. Därför är det viktigt att känna sin hund. Iaktta din hund när ni jobbar tillsammans. Med tiden kommer vi se vad vår vän klarar av att prestera och hur vi ska motivera dem bäst och hur träningen kan läggas upp.

Håll nere kraven och stressa inte. Skynda långsamt ger både dig som förare och hunden en chans till större kunskap, lyckad träning och roligare timmar ute i skog och mark. 

I draghundsporten drar våra fyrbenta oss fram med allt ifrån scooter, löpning, vagn, till skidor och släde kopplat med en lina till hunden från förare eller fordon. Det finns många olika sätt att arbeta med en draghund och sporten har vuxit och framförallt barmarksdrag har exploderat de senaste åren.

Draghundars Podcast
Vi finns på Spotify, Itunes eller där du hittar din podd.