Planering

Det finns lika många sett att träna sin hund som det finns hundförare i alla sporter och likaså är det i draget. Men jag kommer här gå igenom ett sett man kan börja på.
Jag kommer fokusera på barmark för cykel eller löpning med hund. Denna träning bygger på att ni ska komma igång för att få hunden att tycka drag är kul. Vill du fortsätta med draget och fördjupa dig så kontakta en erfaren och kunnig instruktör som kan hjälpa dig och din hund vidare och ger er ett träningsupplägg anpassat efter er.  Viktigt att ni tar hjälp av en instruktör som själv är kunnig inom den gren ni själva vill träna.

Före dragpasset
Innan ni sätter igång att dra så bör ni se till era förutsättningar. Har du eller hunden några skador att ta hänsyn till? I så fall ska ni självklart prata med din/hundens sjukgymnast/fysioterapeut innan ni börjar. Jag rekommenderar starkt att låta en hundfysioterapeut känna igenom din hund innan ni börjar dra även om du har en frisk hund. Hundar säger inte till om de har smärta fören den är på tok för stor. Så kolla gärna så du får en OK stämpel i rumpan på hunden. Jag rekommenderar alla som har friska sällskapshundar att kolla upp hunden en gång per år. Jag går själv med mina hundar minst 2 gånger per år innan och efter säsong för att se att de är fräscha i kroppen.
Bra nu sätter vi igång!

Uppvärmning
Innan ni börjar dra så är det oerhört viktigt med uppvärmning innan träning. Det är för att väcka kroppens alla muskler och säga att nu ska vi göra något fysiskt. Alla jobbar olika med uppvärmning men jag rekommenderar 30 min promenad som uppvärmning.
Uppvärmning är ett enkelt och billigt sett att förebygga onödiga skador som kan förekomma när man tränar en kropp som inte är uppvärmd eller redo för att jobba.
Starta uppvärmningen med att hunden får gå och strosa, göra ifrån sig så alla behov är till godosedda. När det är klart så börja gå med hunden i rask takt för att få upp värmen i kroppen på hunden. När ni har gått 30 min totalt så kan du känna dig säker på att ni är ordentligt uppvärmda och redo för träning.
Här kan du välja att ha hunden i koppel och halsband eller lös (om du har din hund under sådan uppsyn att du kan ha hunden lös). 

Dragpasset
Nu är hunden uppvärmd och det är dags att börja träna drag. Det som hunden behöver lära sig tidigt är att selen betyder att man får slita och dra! Så var tydlig redan på en gång i din träning att när hunden går och strosar och nosar så är hunden inte kopplad i selen. Men när ni har tänkt att dra koppla om så hunden vet att nu är det jobb som gäller. Hundarna lär sig att känna skillnaden snabbt förutsatt att du är konsekvent och alltid gör samma sak.
Här kommer alla att få olika resultat eftersom alla hundar är olika. En del hundar är födda till draghundar och kommer ligga på i selen så fort de får chansen medan andra hundar kan bli stillastående utan att förstå någonting av vad den ska göra. Båda fallen är helt normala och båda hundarna kan lära sig att dra.
Börja första träningspassen med att du är motståndet i bak. Vänta med fordon tills hunden KAN dra och förstår vad det går ut på för att undvika situationer som kan bli farliga.
Ditt jobb är att hålla dig bakom hunden och hålla linan sträckt. Om hunden är bakom dig så kommer det aldrig att bli drag i linan. Du kan hela tiden anpassa dig efter hunden. Rör sig hunden framåt så hänger du på. Om hunden saktar in så måste du också sakta in för att upprätthålla den sträckta linan.

Några viktiga saker att tänka på för att hunden ska förstå drag
⦁ Det ska vara lätt! Blir det tungt och jobbigt så kommer många hundar att lägga av innan man ens har börjat.
⦁ Hunden ska känna sig häftig när den drar!
⦁ Drar hunden får den gå framåt
⦁ Står hunden stilla så rör dig långsamt framåt men håll dig bakom
⦁ Beröm hunden försiktigt när den DRAR. Om hunden vänder sig om för att du pratar så blir du genast tyst.
⦁ Ge hunden ingen uppmärksamhet om hunden blir passiv och inte vet vad den ska göra. Uppmuntra alla försök till drag.
⦁ Anpassa belastningen efter din hund, våga vara mjuk i belastningen så hunden tycker att det är enkelt att förstå. 
⦁ Jobba i mycket korta pass så hunden aldrig blir trött. Uthållighet tränar vi in först när hunden förstår vad drag är. Korta pass kan innebära 5m drag på en hund som inte förstår. Succesivt blir dessa 5 m till 20 m, till 50 m och till 100m. Öka längd i takt med hundens förståelse.
⦁ Stanna hunden när den drar riktigt bra. Om du stannar och packar ihop träningen när hunden stannar så lär hunden sig att den inte behöver dra. Det lönade sig att sluta. Alltså hund som kämpar leder till att den får vila.
Oavsett om du har en hund som vill dra på en gång eller en hund som inte visar så stort intresse så tänk på punkterna ovan. Men hunden som drar som en tok på en gång är det superviktigt att hålla igen hunden så den inte drar slut på sig själv.

Efter dragpasset
Nedvarvning ä lika viktigt som uppvärmningen. Nedvarvning hjälper till med att driva ur slaggprodukter i kroppen och förkortar återhämtningstiden. Ett bra sett att köra nedvarvning för hunden är att ”gå av” hunden med en vanlig promenad. En bra nedvarvning bör vara 20-30 min.
Nästa sak att titta på efter ett dragpass är att gå igenom hundens kropp. Det här är bra att göra några timmar efter träningspasset när hunden har varvat ner och är lugn för då känner hunden bättre om den skulle ha ont någonstans. Gör det enkelt låt hunden gärna ligga ner på sidan och ha en mysstund tillsammans. Stryk hundens kropp med mjuka lugna händer. Känn igenom hela hundens kropp. Kläm och känn försiktigt på tassar och ben. Du behöver inte ha några direkta kunskaper för att ha mysstund med din hund.
Syftet med detta är att du ska lära känna din hunds kropp så om det skulle hända något i hundens kropp så kommer du vara snabbare  med att upptäcka detta. Du lär dig hur hunden känns i vanliga fall och upptäcker du någon avvikelse eller att hunden reagerar när du tar på ett speciellt ställe så vet du att du ska uppsöka hjälp av din fysioterapeut eller veterinär.

Sammanfattning
Håll det enkelt! Det går att nörda in sig i draget hur mycket som helst. Det finns mängder med utrustning och skolor med allt. Men börja så ni kommer igång och i takt med att intresset ökar så skaffar ni er mer kunskaper.
Till sist så vänd dig till de med den kunskap som du söker. Vill du träna hunden så gå till en friskvårdsinstruktör eller din fysioterapeut för att få ett träningsprogram. Vill du själv komma i form så kontakta en bra PT. Är hunden skadad är det din fysioterapeuter. Vill du dra på skidor kontakta en instruktör som tränar/tävlar i nordisk stil. Vill du köra släde så konkatar du någons om tränar/tävlar i slädhundsstil. Det finns så mycket duktigt och kunnigt folk och med dagens sociala medier så är det lätt att få kontakt med RÄTT person för er!

Stort lycka till med träningen!

Text: Emma Hammar