Dem typiska draghundarna

Nedan beskrivs de vanligaste förkommande hundraserna och hundtyperna inom draghundsporten. Detta är en generell beskrivning över olika hundtyper och raser.  I varje ras förekommer det indivder som skiljer sig mer eller mindre.

Polarhundar

Alaskan Malamute

Alaskan malamuten är en av de största polarhundarna till storlek tillsammans med Grönlandshunden. Det är en uthållig hund som kan dra långa sträckor med mycket tyngd. De jobbar i ett stadigt och jämnt tempo men anses inte vara en sprint hund då de är avlade för att kunna orka länge och kunna dra mycket vikt under tuffa väderförhållanden. Malamuten är ingen lämplig vakthund. Malamuten är vänlig mot männsikor. De besitter ofta stor envishet och är självständiga individer. En Malamute har ofta ett stort viltintresse och därmed ingen självklarhet att kunna ha de lösa. Med mycket och rätt träning kan ägare lyckas men det kräver också¨rätt individ då intresset för vilt skiljer sig åt. Malamuten är en god allround hund då den visat framfötter i både lydnad, rallylydnad och eftersök. De är också en god kompanjon som passar för långa turer och fjällvandring.

Foto: Sarah Thorsell

Grönlandshund

Grönlandshunden tillsammans med malamuten är en av de största polarhundarna till storlek. Som namnet hänvisar är denna polarhund från Grönland. De används som draghundar vid jakt ute på isarna. Det som kännetecknar en Grönlandshund är ofta mental stryka, oräddhet samt mycket energi. Grönlandshunden är hund som jobbar under lång tid i selen och orkar dra tung last. De håller som malamuten ett lite lägre tempo om man jämför med Siberian huskyn.
Grönlandshunden är en lojal och vänlig hund mot människor. 
Det är robust hund och en god vän att ha med sig ut på tur.

Foto: Åsa Bergman

Siberian Husky

Siberian huskyn förknippas ofta med sina blå ögon som de kan ha men det är absolut inte alla individer som har det. Huskyn härstammar från Norra Sibirien och användes för att förflytta lite lättare laster och ett måttligt tempo. Huskyn är idag en av dem polarhundar som man ser ofta ute på tävlingsbanan såväl inom sprint och långdistans. Det finns individer som gör sig bättre under längre distanser och andra som är framstående i sprintsammanhang. Huskyn har generellt ett stort viltintresse och är en självständig hund och kan därmed vara svår att ha lös. Det som framförallt beskriver en husky är deras höga arbetsmoral. Huskies är glada mot människor och en rolig hund att ha med sig ut på tur.

Foto: Frida Tenghede

Samojed

Samojeden är som på bilden nedan alltid vita.  De har fått sitt namn från dem samojediska folkgrupperna i norra Ryssland och sibirien.  Samojeden är en uthållig draghund och även en god friluftskompis. Många tävlar och tränar även samojeden i andra gernar så som lydnad, bruks och freestyle. Det är en trygg och vänlig hund som bestitter både envishet och självständighet. Samojeden kallas också den leende hunden för deras karmatiska anisktsuttryck.

Foto: Christina Bjerstedt-Ohlsson

Blandraser

Alaskan Husky

Alaskan husky är en hundtyp som är framavlad från början till en långdistans hund. Det tvistas en del om vilken hund man kan få kalla en Alaskan/husky. En del menar att alla draghundsblandningar går under namnet Alaskan huskies.

En Alaskan husky är inte en blanding mellan Alaskan malamute och Siberian husky som de kan se ut när man läser namnet. 
Hunden sägs härstamma från Nordamerika och är klassad som en blandras då den inte är erkänd som ras. I en Alaskan husky kan man härstamma olika korsningar med Siberian husky men det finns också många där det inte kan härledas alls på flera generationer.

Många som föder upp Alskan huskies för stamböcker på hundarna och det är en väl medveten och planerad avel. Idag finns det även många Alaskan huskies som gör sig riktigt bra i även sprint sammanhang. Då man blandat in olika fågelhundar så som Vorsteh och Pointer. Hurvida dessa får kallas Alaskan huskys är beronde på vem man frågar. Alaskan huskyns syfte är att verka som draghund och dem har kommit att bli en växande hundtyp som många oavsett olika distanser använder sig av även om dem har sitt starkaste fäste inom långdistans. Alaskan huskies kan se väldigt olika ut. Då det inte finns någon rasstandard att följa. Hunden ska kunna verka och vara en duktig draghund. Det krävs givetvis en del extriöra egenskaper så som bra och tåliga tassar, en päls som kan skydda vid extrema väderförhållanden och en god fysik förmåga för ändamålet. 

Elisabeth med sina två Alaskan huskies, Tiron och Espen. Foto: Jose Perez

Europeisk slädhund

Även kallat Scandinavian hound är en framtagen hundtyp som är avlad för sprintkörning inom draghundsporten.  Det är en blandras där man finner  hundar som vorsteh, Pointer och Alaskan husky.  Asbjörn Erdal Aase, Norge är en av dem som stått i främsta ledet för utvecklingen för denna hundtyp.

Linda med Edda (Scandinavian hound) Foto: The Pink Pack

Andra framstående raser som draghundar

Förutom de vanligaste förekommande raserna finns det också en del brukshundar och andra raser som används till drag. De är oftast mer lämpliga för kortare distanser än långdistans.  Framförallt för det hårda klimatatet som förväntas att hunden ska klara av vid långdistans.

Inom sprint distanserna ser vi också hundraser om Riesenschnauzer, Dalmatiner, Doberman, Schäfer, Border collie, Mallenois och Australian shepherd. Det finns också många fler raser som är aktiva med sina ägare inom sporten. Oavsett storlek eller ras kan alla hundar dra.

Foto: Anna-Carin Lönn
Foto: Frida Tenghede

Att tänka på

När man bestämmer sig för att testa drag eller kanske till och med är intresserad av en hund för att syssla med draghundsporten är det viktigt att ta en funderar om detta ska vara huvudsyftet och er främsta gren ni ska inrikta er på.  Många av de ovannämda raserna som inte är avlade för drag  är och kan bli otroligt duktiga inom sporten. Det finns dock inga garantier då deras syfte i avel i grunden är annat. Givetvis finns det inga självklarheter eller garantier genom att välja en av de typiska hundraserna. 

Satsas det på långdistans eller längre turkörningar kan någon av de hundarna som är avlade för ändamålet vara mer lämpade. Det bästa tipset draghundar.se kan ge är att ta sig ut på olika event och träffa olika typer av förare med hundar som är aktiva. Fråga mycket och gör sedan det valet som känns rätt.

Foto: Frida Tenghede