Säkerhet

Det finns många risker med drag då det är en fysisk krävande sport och i många fall kan det gå undan. Så säkerhet är otroligt viktigt att du förstår och värdesätter för din egen skull, din hunds skull och för andras skull.

Här kommer några viktiga punkter som du alltid ska ha koll på inför varje dragpass. Få det till en rutin att kolla varje gång så det sitter i ryggmärgen.

⦁ Temperaturen! Undvik att träna drag om det är över 15 plusgrader. En del hundar har till och med den ännu lägre gräns. Hunden kan gå för varm och bli överhettad vilket är livsfarligt.
⦁ Använd hjälm när du kör fordon!
⦁ Använd handskar både för att du ska kunna hantera linor som hunden kan rycka i samt om du skulle åka i backen så du kan ta emot dig.
⦁ Fungerande bromsar på ditt fordon är livsviktigt så kolla dem innan och efter varje dragpass.
⦁ Inga vassa kanter eller trasiga delar på ditt fordon som kan skada dig eller hunden. Kolla igenom inför och efter varje dragpass.
⦁ Hel utrustning! Kolla så selen är hel och fin.
⦁ Kolla så linan är hel. Den måste alltid vara i bra skick. Om du tänker ”den håller nog ett pass till” då ska den absolut inte användas! Släng den!
⦁ Se så expandern är hel och att den fortfarande är elastisk och kan dra ihop sig
⦁ Kontrollera hakar/krokar/öglor så de är hela
Om allt är i bra skick och är helt så är det bara ut och köra! Ta hand om din utrustning och håll alla saker rena efter dina träningspass så håller allt mycket längre och du behöver inte köpa nytt lika ofta.

Text: Emma Hammar