Innan du börjar träna drag

Innan du börjar dra så är det viktigt att du har läst på grundläggande kunskaper om utrustning, säkerhet och hur man ska tänka när man lägger upp hundens dragpass. Det är enkelt att komma igång med sin hund att dra men draget kan medföra många onödiga risker om man startar fel. Här går jag igenom hur du kan starta träningen enkelt och säkert. Sen när du har fastnat för sporten kan du gräva djupare och lära dig ännu mer så finns det så mycket mera att lära sig, detta är bara starten!  

Utrustning
Utrustningen är A och O. Här gäller det att ta sporten på allvar och ha riktiga och ordentliga grejer även om du endast ska träna till vardags. Det är din och hundens säkerhet som står på spel. Att vara dumsnål kan kosta så mycket mer i längden i både pengar och skador.

För att komma igång så behöver du.
En nomesele
Lina
Expander
Något att dra (midjebälte)

Mer behöver du inte för att starta. Nu har jag inte skrivit med något fordon här ovan och det är helt enkelt för att hunden ska kunna grunden och tycka att draget är roligt innan ni kopplar på hunden framför en cykel, kickbike, skidor eller annat. Hunden måste ha en förståelse för draget innan ni lägger på fart och hastighet.
När du väljer din utrustning så är det några saker att tänka på

Nomesele
Det finns många märken som gör selar och de har med varierande kvalité. Välj en sele av bättre kvalité som håller formen efter ett par dragsäsonger, som är skön för hunden och det viktigaste av allt att den sitter perfekt på din hund. Jag ser så många som har fina selar av bra kvalité till sin hundar men det är fel passform eller fel storlek till hunden. De allra flesta har för stora selar till hunden.

En nomesele som sitter bra på hunden kommer upplevas ”för liten” när du klär på hunden. För att veta om selen sitter rätt så ska du undersöka selen medan hunden ligger på i drag i selen. Trä på hunden selen och se sedan till att du drar upp all hundens nackskinn och päls ur huvudöglan på selen innan du börjar kontrollera storleken. Du behöver 3-4 händer för detta så be någon om hjälp när du provar. Be den som hjälper dig att hålla ett stadigt tag i bak i hundens nacke med hela handen som ett stöd. Med andra handen ska denne dra i selens ögla i bak vid rumpan. Se till att det blir ett ordentligt drag i selen. Nu kommer selen dra ut sig över hundens kropp och få en bättre passform.
Det du ska titta på är först halsen. Du ska få in två fingrar under halsen och inte mer. Hunden ska ha fria luftvägar. Kontrollera att selen ligger precis vid bröstbenet fram på hunden. Om selen ligger mycket högre än bröstbenet kommer det påverka hundens luftvägar. Ligger selen under bröstbenet så är halsöppningen för stor.
De andra du ska titta på är hur selens bröstplatta ligger. Det är den som går mellan hundens framben. Den ska vara stadig och stabil. Är bröstplattan för kort så kommer selen att lägga sig i armhålan på hunden. Det är viktigt att frambenen kan röra sig fritt utan att selen ligger och skaver. Är bröstplattan för lång så kommer den bli ostabil och hunden får ett sämre stöd av selen. Alltså den ska inte vara längre än nödvändigt och den får absolute inte vara för kort.

Nu tittar du på rygglängden. Om de två första punkterna ser bra ut så kontrollerar du längden på selen. En regel är att selen ska nå ut till svansroten på hunden. Men det vi måste titta på är hur selen ligger längs hundens sidor. Den ska ligga över hundens revben och är selen för lång och ligger efter revbenen så kommer selen klämma på hundens mjukdelar vid midjan. Det får den inte göra. Selen ska tangera de två bakersta revbenen på hunden. Du ska också titta så hundens höft kan röra sig fritt. Är selen för lång så kommer den störa höften. Så ha hellre en sele som slutar ett par centimeter kortare än svansroten än att selen är för lång.

Sele är det jag anser är viktigast. Det är i den som hunden ska ligga i och jobba hårt. Tycker du att det verkar svårt eller bökigt med att prova ut sele så se till att ta hjälp av någon som är kunnig! Köper du en bra sele med bra kvalité och du sköter om den så håller den i många år så det är en värd investering.
Nomesele från Sundpro. Fotoägare & Källa: Sundpro

Lina
Det finns en uppsjö med linor också. Kör du för aktivering så har du inte samma slitage som de som kör stora spann flera dagar i veckan så du kan ta vilken lina som helst i stort sett. Det du ska kontrollera är att linan är hel utan skav eller hack som kan leda till att den går av.
Det viktigaste med linan är att se vilken hake du använder. Undvik alltid BGB hake. Då dessa hakar är bäst på att hålla sig stängda utan att gå upp så kan detta innebär förödande skador om haken hamnar där den inte ska vara.  Linan hamnar lätt under magen på hunden mellan bakbenen och fastnar haken i ljumsken eller låret så sitter den fast. Så använd pistolhake på linorna som inte kan skada hunden eller dig.
Det går också att ha en eskimåkrok eller knapp som du fäster i bak på din sele och sedan bara har en ögla i linan som du trär över kroken/kappen som är i trä eller plastmaterial. Då slipper du hakar.

Expander
Det är ett måste! En bra expander sparar så mycket på både din och hundens kropp. Den dämpar alla ryck som kommer bli i linan mellan dig och hunden. Ofta hittar man expander som redan finns i draglinorna men det går också bra att köra med en lös expander och en lina utan som du trär ihop. Men för vardagsträning med en eller två hundar är det lätt att skaffa en lina som det finns en expander i Det man ska tänka med expander är att det är gummi och har ett ”bäst före datum” så är linan gammal så byt ut den innan den går sönder.

Draglina med expander från Häromi. Fotoägare & Källa: Häromi

Något att dra
Det är enkelt att börja!
Antingen använder du dig av en cykel du har stående hemma eller så låter du hunden få dra med dig bakom som belastning.
Att låta hunden dra dig är så lätt och enkelt att börja med och går utmärkt att göra under de vanliga promenaderna. Väljer du midjebälte så finns det även en uppsjö att välja mellan. Det du ska titta efter är så du hittar något som passar dig i storlek så bältet sitter skönt. Den får inte sitta för hårt så du får ont men inte heller sitta så den är för stor och skaver runt. Den ska sitta nära kroppen och krama om kroppen men sitta bekvämt. Det är bra om midjebältet har nedhållningsband som går mellan benen så bältet inte kan glida upp i ryggen. Det är viktigt att du får en korrekt belastning då din hund ska dra dig. Tänk på att bältet ska vara MINST 7 cm brett och gärna bredare så det blir en stor belastningsyta på din höft/midja/ryggslut.
Kör du cykel kan du välja att antingen fästa linan i ett midjebälte eller direkt i cykeln. Alla tycker olika och det är en smaksak. Jag personligen vill ha hunden fäst i cykelns ram vid styrstången för att få bästa styrningsförmåga.
Skulle du själv ha några skador i din kropp så rekommenderar jag dig att få hjälp av din sjukgymnast att se så du får rätt belastning på din kropp så du inte förvärrar några skador.
 

Detta är ett midjebälte från MR-koppel med tillhörande panikhake för att kunna lossa linan från midjan. Man kan beställa benremmar till så att bältet sitter på plats. Foto: Frida Tenghede

Text: Emma Hammar