Drag som träningsform

Dragträning är otroligt roligt och är ett givande sammarbete mellan dig och  din hund. Hund och förare kommer ut i naturen och hunden får verkligen arbeta.

Det är en bra träningsform för både kroppen och knoppen. Skulle hävda att det sistnämda gäller både hund och förare.  Att ut och dra med sin fyrbenta vän handlar inte bara om en sträckt lina där hunden arbetar framåt även om det givetvis är en av dem viktigaste faktorerna. Hunden ska också kunna lyssna på dig som förare för att ni ska ta er fram på ett säkert och tryggt sätt. Det gäller att ha bra kommunikation och en hund som lyssnar på kommandon fast vi befinner oss en bit bak på en cykel, vagn, släde, skidor etc. 

Foto: Moa H Bäcklund

Olika stilar

Det finns olika sätt att träna drag på. De olika stilarna finns i menyn ovan. Det går att köra på barmark och på snö. Sysslar man med draghundssporten vill man kunna hålla igång så stor del av året som går. 

Det finns något för alla. De vanligaste stilarna att starta med är genom linlöpning (canicross), scooter, cykel eller med skidor. Givetvis finns det många som startar med vagn eller släde men då krävs oftast fler än en hund framför fordonet.

Idag finns det mängder med återförsäljare till sporten. Det finns också olika prisklasser att välja mellan. Som ny i sporten är det dock lätt att bli skrämd av alla fina cyklar, vagnar och slädar som finns därute. För att prova på sporten funkar det utmärkt med en helt vanlig cykel eller varför inte springa bakom hunden. Värt att lägga på minnet är att vi alla som är aktiva i draghundsporten på ett eller annat vis varit nybörjare och startat någonstans. Sporten behöver alla ekipage oavsett nivå och ambitioner.

Vi lär av varandra.

Foto: Tommy Tenghede