Barmark
Draghundsporten i barmarkstil har exploderat dem senaste åren. Detta för att stilen är lätttillgänglig då det varken krävs dyr utrustning och det finns många olika stilar för alla oavsett ras eller antalet hundar. Stora delar av Sverige har också långa tider av barmark och inte liknande tillgång till snö som dem norra delarna av Sverige.
Spring, cykla eller använda dig av scooter (kickbike) eller vagn fordon med tre eller fyra hjul. Det finns också möjlighet till stafett tävling.
Det finns motions klass. Hur lång distans och vilka klasser avgör tävlingsarrangören. I dessa klasser krävs inget grönt kort, licens eller medlem i ansluten förening till SDFS. Dock rekommenderar vi varmt att man tar Grönt kort samt skaffar en licens. Då licencen även skyddar dig vid organiserad träning och det gröna kortet är en utbildning för dig som förare med allmän information gällande regler, säkerhetstänk och goda råd som du har gott av som draghundsaktiv ute i spåret med med din hund.
För barnen finns också en Barnklass, distanserna är betydligt kortare och den klassen är öppen för Canicross och vagn. När barn ställer upp i vagn klass måste förälder medverka i loppet.
Gruppindelning
Gruppindelning
I Sverige är hundarna uppdelade i A, B och C grupper.
Gruppindelningen är för att konkurransen ska bli jämn då de olika hundraserna och hundtyperna är olika snabba.
A hundar
Här får alla hundar oavsett blandras som renrasiga hundar tävla. Dock är det oblikatorisk grupp för blandraser och stående fågelhundar.
B hundar
Denna gruppen är för alla renrasiga hundar förutom undantag för de hundar som går i grupp C och stående fågelhundar som går i grupp A.
C hundar
I C gruppen är det Siberian huskys och Doberman som tävlar.
I B och C gruppen måste hunden uppvisa registeringsbevis.
Tävlas det med ett blandat spann bestämms gruppen efter den snabbaste hunden. Finns det ex, en C hund i spannet och resterande B hundar går du i C gruppen.