Nordiskstil

Foto: Anna-Carin Lönn Foto: Anna-Carin Lönn

Hund, förare och skidor.  En rolig klass och en klass med många valmöjligheter. Skidorna man använder sig av är skate skidor. Föraren har ett midjebälte på sig. Man kan köra med allt från 1-4 hundar beroende på klass och stil.
Distanser är mellan 5-25 km för damer och 5-30 km för herrar. Vid pulkastil kan pulkorna se olika ut. Det finns mindre lättare pulkor som passar sig bra för sprint distanser till nordiska pulkor som på bilden nedan.

Det finns  motions klass. Hur lång distans och vilka klasser avgör tävlingsarrangören. I dessa klasser krävs inget grönt kort, licens eller medlem i ansluten förening till SDFS.  Dock rekommenderar vi varmt att man tar Grönt kort samt skaffar en licens. Då licencen även skyddar dig vid organiserad träning och det gröna kortet är en utbildning för dig som förare med allmän information gällande regler, säkerhetstänk och goda råd som du har gott av som draghundsaktiv ute i spåret med med din hund.

För barnen finns också en Barnklass, distanserna är betydligt kortare och den klassen är öppen linkörning.

Foto: Martin Wagenius

Gruppindelning

I Sverige är hundarna uppdelade i A, B och C grupper.
Gruppindelningen är för att konkurransen ska bli jämn då de olika hundraserna och hundtyperna är olika snabba.

A hundar
Här får alla hundar oavsett blandras som renrasiga hundar tävla. Dock är det oblikatorisk grupp för blandraser och stående fågelhundar.

B hundar
Denna grupp är för alla renrasiga hundar förutom undantag för de hundar som går i grupp C och stående fågelhundar som går i grupp A.

C hundar
I C gruppen är det Siberian huskys och Doberman som tävlar.

I B och C gruppen måste hunden uppvisa registeringsbevis.
Tävlas det med ett blandat spann bestämms gruppen efter den snabbaste hunden. Finns det ex en C hund i spannet och resterande B hundar går du i C gruppen.