Utrustning

Oavsett vilken stil man vill köra inom draget, om det finns tävlingsambitioner eller enbart om man vill ut och träna med sin hund så krävs en viss utrustning. Den behöver inte vara avancerad eller kosta massvis med pengar. Det är dock viktigt att inte tumma på säkerheten. Hjälm när det kommer till klasserna där olika fordon är inblandat och handskar är viktigt då man snabbt kommer upp i en hög fart.

När det kommer till övrig utrustning är det viktigt att man ser över sina linor etc så allt håller för ändamålet. Att det finns tillräckligt med broms för att stanna hunden. Det är också viktigt att det inte finns vassa föremål på linor etc som kan skada hundarna eller något som kan skada dig som förare.

Det finns en uppsjö med återförsäljare av utrustning inom draghundsporten och varje person får helt enkelt hitta de som passar bäst. Det finns många olika material av linor, många köper linor och en del gör de själv.
Det finns en stor begagnad marknad så håll utkik efter utrustning, Viktigt är att man ser över dess kvalitet.

Med en cykel med bra bromsar samt hjälm är man en redan där en bit på väg. En nomesele och lina med en del expanderande och en hund så kan det sättas igång. Läs gärna vårt inlägg "kom igång" under fliken draghundar för mer info.

På bilden nedan syns en tvåspannslina. Linan närmst cykeln har en expanderande del och resten av linan är av fast typ. Linan sitter sedan fast i selarna med en pistol hake. Selarna är av typen nome.