Emma Hammar

Förberedelser inför SM och hitta rätt fokus innan tävling

Jag heter Emma Hammar och kommer blogga den 1.a varje månad på draghundar.se. Tycker verkligen det här är jätteroligt att få vara med från starten och blogga om mina erfarenheter inom draget. Jag tänkte att mitt första inlägg ska handla om mitt och Yxas deltagande i vårt allra första SM 2016.
Jag kommer dela in min upplevelse om SM i flera delar och i del 1 går jag igenom förberedelser inför tävling och hur jag fokuserar för att hantera nervositet och ta hand om min hund på bästa sett. I del 2 berättar jag vidare om tävlingen och hur det gick  

Jag är en inbiten tävlingsmänniska och har alltid varit, så det har hela tiden varit en självklarhet att jag ska tävla drag. Däremot har jag inte haft hundar som har kunnat tävla av olika anledningar med framförallt på grund av skador. Så jag har hållit träningen på aktiveringsnivå tidigare år. Men det här året 2016 så har min Border Collie Yxa blivit tillräckligt gammal så jag kunde börja träna henne på riktigt med kondition och styrka. Jag och Yxa deltog i vårt första SM i Timrå i början av oktober 2016.

Vi tävlar i DBW som är cykel, dam. Vilket innebär en förare på cykel och en hund som drar framför. I den här klassen tävlar damer och herrar för sig. Det är för att i klasserna med en hund så har förarens kondition och styrka stor betydelse. Eftersom Yxa är en Border Collie går vi i B hundsklassen vilket är alla övriga raser som inte tävlar i A eller C klassen. I B hundsklassen är det väldigt spritt med raser och alla med olika förutsättningar.

Jag hade inga höga mål inför SM då det är vårt första. Så mitt mål var att vi skulle delta och strunta helt i resultat. Jag själv har begränsade förutsättningar med min whiplashskada och jag kom igång lite sent med min egen träning. Så mina förberedelser låg i att se till att jag och framförallt Yxa får en riktigt trevlig upplevelse tillsammans.
Först ville jag inte ens nämna att jag och Yxa skulle till SM för jag var så rädd att någon av oss skulle skada sig. Egentligen är jag inte skrockfull men jag har sett fram emot tävlingen i så många år och nu när det äntligen var på väg att bli verklighet så kunde jag inte tro att det var sant fören jag står på startlinjen. Vi kom dit vilket var en ren lycka!

Vi började vår SM resa med att åka upp hela flocken på fredagen. Vi checkade in på vandrarhem och åkte för att reka tävlingsplatsen. Jag fick med mig min man och mina andra hundar som hejjarklack. Vi tog en promenad innan mörkret föll och gick hela banan på 4,8km för att se hur den ser ut. Här fick jag mig en smärre chock. Terrängen och backarna de hade i Timrå går inte ens att jämföra med terrängen jag tränar i hemma. Jag tränar mest på flack mark då det är dåligt med backar hos oss. Nervositeten för om vi skulle fixa detta var något jag genast fick ta tag i! Att vara nervös hjälper oss inte. Jag taggade om och konstaterade att vi ska göra vårt bästa och att det här blir ett perfekt tillfälle att se vad vi går för. Jag visualiserade mig banan på kvällen och tänkte ut hur vi strategiskt ska ta oss igenom banan. Vilka var våra styrkor och vilka var våra svagheter för den här banan. Använda styrkorna till max och ha en plan för våra svagheter, det ägnade jag mina tankar åt kvällen innan.

Åter till förberedelserna på kvällen innan. Vi gick banan och tog reda på hur den såg ut och vilka backar och kurvor som kräver lite extra planering. Vi lyssnade på infon och tog reda på vårt startnummer dagen efter. Vi skulle starta 13:17 vilket är en riktigt bra tid för oss att starta. Perfekt!

Inför tävling tar jag alltid reda på allt för att jag ska ha full kontroll. När jag har fullkontroll blir jag heller inte speciellt nervös. I andra sporter har jag koll på hur jag vill ha mina förberedelser inför tävling men vi har inte tävlat så många tävlingar i drag och aldrig ett SM så vet inte alls vad vi hade att förvänta oss. Alltså är det viktigt för mig att ta reda på allt. Har jag koll så kan jag fokusera och jag vet hela tiden vilka uppgifter jag har att göra. Är hjärnan upptagen med fysiska saker att göra hinner jag inte med att vara nervös heller. Jag tänker likadant oavsett vilket sport jag tävlar i men checklistan kan se aningen annorlunda ut. Här delar jag med mig av hur min checklista såg ut inför förberedelserna på SM, vad som är viktigt för mig och min hund. 

Checklista med vad jag går igenom innan tävling

• Vilket startnummer har vi och här efter planerar jag vilken tid Yxa ska ha frukost och om hon ska ha frukost eller äta efter tävling. Gör ett schema för när hon ska få dricka och hur mycket
• Packa min tävlingsväska med rätt utrustning samt värmande kläder för mig och Yxa som vi kan ha på oss precis innan start och direkt efter målgång
• Hur ser tävlingsområdet ut
- Vart anmäler jag?
- Vart är fordonsbesiktningen?
- Vart kan jag parkera?
- Vart kan jag rasta hunden?
- Vart är start och mål?
- Vart kan jag värma upp?
- Övrigt jag behöver veta om tävlingsplatsen?
- Ta reda på vart toaletten finns. Finns det flera? (med en IBS mage är detta livsnödvändigt att veta och med den vetskapen kommer jag behöva den färre gånger än om jag inte vet)
• Kolla så att utrustningen är med och att den är hel. Detta kollar jag både på morgonen/kvällen innan jag åker samt när jag tar fram allt på tävlingsplatsen
• Tid
- Vilken är vår starttid
- Vilken tid jag ska stå beredd vid starten
- Lägger upp en plan för när jag ska börja värma upp oss samt vart och hur länge
- Hur lång tid tar det från uppvärmningsplatsen fram till start att gå 
- Tiden att gå från toaletten till start
- Ha täcke till Yxa och jacka till mig att ha på oss mellan uppvärmning och de minuterar innan vi startar
• Logistik
- Vart kan min cykel stå
- Vart kan jag ha mina saker till mig och Yxa? Vid bilen eller närmare tävlingsplatsen?
- Vart ska min handler vara vid start och vid mål (min fantastiska man som hjälper till)

Allt det här går jag igenom med mig själv tills jag är nöjd kvällen innan. Sen tar jag det även med min man så han vet vart jag behöver honom och när. Eftersom vi har flera hundar med oss upp som inte är med och tävlar behövde vi även planera så vardagen får plats under dagen också. När ska de ha mat och när ska de rastas. Är det inte fixat blir jag lätt orolig för hundarna jag inte ska tävla. Därför ska det också ingå i min planering. Har dem det bra så kan jag släppa tankarna på dem och fokusera på det jag ska göra. Allt kring deras skötsel tar min man hand om.

För varje tävling lär man sig dessutom vad i checklistan som behövs läggas till eller förändras för att den ska passa sig och hunden så bra som möjligt. Man behöver också vara beredd på att saker kan ändras och då faller planen om man inte har en plan B.
Tanken med att ha en checklista inför tävling är för mig att
• Ta hand om mig på bästa sett så jag mår bra
• Ta hand om min hund på bästa sett så hon mår bra
• Ha kontroll på läget
• Veta vad som måste göras
• Minska väntetider (vänta gör mig lätt nervös)
• Ha något att göra
• Ge oss förutsättningar att kunna prestera på topp
• FOKUS! Jag har en plan och jag kan fokusera på tävlingen!

Anledningen till varför jag skriver att jag ska ta hand om mig först är för att om jag inte tar hand om mig mina behov så kommer jag ha sämre förutsättningar för att lyckas ta hand om min hund på bästa sett. Jag har en krånglig mage med IBS och jag har en kropp med smärta på grund av whiplashskadan. Jag måste alltid ha det i åtanke först.
Mina checklistor ovan är de som gäller inför tävling. Sedan hade jag självklart en plan för vad jag skulle göra på banan. Men mer om det i nästa blogginlägg.
 

Vill du veta mer om Emma Hammar & Hundreda

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Madde » Sommarhetta:  ”Tack för bra information! :)”

  • Anna » Victoria Gideonsson :  ”Hej! Fina hundgårdar, var har ni köpt träull? Mvh”

  • Gudrun Nilsson » Johanna Lekhammar:  ”Fint skrivet, jag känner igen mig och jag har just nu bara en ! Jag har med åren..”

  • Annika » Linda Lindholm:  ”Kul att läsa. För exakt då tänker jag också. (har också 4 st.) Jättesugen på fle..”

  • Charlie » Kaj Wallin:  ”AHE ingår oxå i Embark's test ”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln