Sommarhetta

Nu är sommaren här och även värmen och då finns många viktiga saker att tänka på. Jag vill skriva lite allmänt kring detta men inte för långt så alla kan ta del av hur jag tänker kring-Sommaren, värmen och aktiviteter med hund.

Jag brukar försöka träna tidigt på morgonen eller sena på kvällar. För då står solen som lägst. Temperaturen får gärna vara mindre än 10 grader. Men då ska också hunden ha en BRA grundkondition året om.
En överviktig eller otränad hund har det tuffare i värmen än en BRA tränad hund. Så det är viktigt att ha i bakhuvudet. Tänk er, om ni ligger på soffan mesta delen av sommaren och sen ska ni ut och springa i värmen?
Tänker man logiskt och vilka förutsättningar vi skulle behöva så blir det enklare att också förstå hunden. Viktigt är också att tänka på att en hund svettas inte som oss människor. De kan inte reglera tempraturen som oss. Då de svettas genom mun och tassar. De har alltså inte lika lätt att göra sig av med värmen på samma sätt.

Att lägga fokus på är att kolla luftfuktigheten tillsammans med temperaturen. Då hög luftfuktighet trots lägre grader kan innebära risk för överhettad hund. Även vid temperaturer som 5 + grader kan luftfuktigheten vara väldigt hög. Därför är det viktigt att inte bara kolla temperaturen utan minst lika viktigt att hålla ett öga på luftfuktigheten innan man ger sig ut på ett träningspass.

Alla hundar tar värme olika. Det är ex avgörande för hur hårt en hund tar ut sig. Vissa hundar arbetar extremt hårt och kan alltså vara mer värmekänsliga än andra. Så titta och lär känna din hund för att avgöra vad som funkar för din hund. 

Jag har X antal draghundar, är uppvuxen med Siberian husky och Alskan malamute . Det är bara sista åren jag haft Alaskan husky. Så detta med överhettning och tänk runt hunden har varit en stor del i min vardag och intresse.
Jag håller igång mina hundar året om. De för att hundarna ska ha en bra grund fysik . Visst vi drar mindre under sommaren men vi slutar inte .
Vi gör andra aktiviteter som handlar om kroppen för att bygga inför vintern. Ex på detta är,  balans och simträningen-som passar bättre under sommaren
Men jag väljer de dagar som är bäst för träning av tex ”löpning” /dragträning och jag pausar fler gånger under turen än på vintern. 
Det också viktigt med vätska så att kroppen är i balans. I värmen kräver kroppen mer vätska.

Får en hund den vätska den behöver under dagen så behöver man bara göra lite extra för dragträningen. Då kan man tex blanda
Mamut Recovary Drink  700ml 1-2 skopor Mamut beroende på hur aktiv hunden ska vara. En skopa mindre och två skopor för den mer aktiva .
Jag skulle ge ca 2dl cirka 1h före träning och sen får de lite under turen och mer efteråt .  

Klicka på bilden för att komma till produkten

Ger man för mycket före och under är det lätt dom spyr och det blir mer som tarmsköljning än gör nytta. Så man ska vätska lagomt .
Skulle hunden ex. få slemm i munnen så är det bra om man sköljer bort eller hunden får dricka så det försvinner. Har man en hund som dricker dåligt är mer vätska i maten även de ett bra tips. Men tänk på att inte ge er ut fören maten hunnit sjunka ner och låt de gå minst 3 timmar innan ni åker ut och tränar.

Andra tips är - svalkande bad i ett dike eller där man finner vatten.
Vi använder också en hel del kyltäcken under denna varmare period . 
Här är Briska med ett sådant. De svalkar och håller kroppstemperaturen på en bättre nivå. Det finns även portabla dushar som funkar super att ha med sig och lätt att använda när man når lite vatten för att svalka hunden. 

Det var i stora enkla drag hur man kan tänka innan och under träning på sommaren.
Det ska vara enkelt och skoj men med en stor dos förnuft kring hunden.
Ge er inte ut under de solstekande eller den varmaste tiden på dygnet.
Det kan lätt ske en överhettning och då kan hundarna bli förstörda för livet och det kan i värsta fall leda till att hunden avlider. Så var försiktiga.

Ett lätt sätt att kolla vätskenivån i kroppen är att lyfta skinnet vid pannan på hunden.
Drar det sig tillbaka snabbt/normalt =Ok. Det finns även fler sätt att kolla  men detta är ett av de. 

Ha nu en fin sommar och njut av den på de bästa sättet tillsammans med era fyrbenta vänner.

Hälsningar Cia 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln