Linda Lindholm

Sommaren - en tid för återhämtning
Som alltid har sommaren sprungit förbi i en rasande fart och det är, trots den tillfälliga värmeböljan som gjort comeback, höst igen. Planerna inför höstträningen är igång och längtan efter tillräckligt låga temperaturer är större än någonsin.
Hos oss är sommaren till stor del en viloperiod och en tid för återhämtning och återuppbyggnad. Vi ägnar oss åt aktiv vila och växlar mellan att ligga utslagna i skuggan och aktiviteter som vandring, simning, balansbollsövningar och spårträning.
För mig är sommaren en tid då hundarna gås igenom ordentligt och kropparna checkas av, en avstämning av den gångna säsongen och en check inför kommande säsong. Vi stretchar och masserar hemma på regelbunden basis och kompletterar med besök hos fysioterapeut eller Canineopat*. Hundar som går hårt i draget använder muskler som är svåra att komma åt och det är därför viktigt att få en grundlig genomgång av ett proffs. 


Lady och Accio har i sommar behandlats med massage och elektroterapi. Elektroterapi är en behandlingsform som hjälper till att bland annat minska svullnader och muskelsmärtor, reducera triggerpunkter i muskler och nå djupliggande muskulatur, ligament och senor som kan vara svåra att nå med enbart massage. Lady och Accio genomgick också en rörelseanalys och vår Canineopat såg över så de var jämt musklade och gav tips på muskler som behöver stärkas. För Accios del blev vi ordinerade att träna balansboll för att stärka upp hennes muskulatur på insidalår, en träningsform som Accio älskar. 
Vad har ni gjort i sommar och hur tänker ni kring rehab och prehab? /Linda * "Vad gör en Canineopat? En Canineopat ska förbättra hundens hälsa och rörelseförmåga genom behandling och rekommendationer om fysisk träning. I en Canineopats yrkesroll ingår främst undersökning och behandling med syfte att bota, förebygga och lindra sjukdom eller skada. Problemen finns främst i rörelseapparaten med dess stödjeorgan, det vill säga skelett, leder, muskler, senor, ligament och nerver. En Canineopat bedömer också hundens förmågor och funktion såsom motorik, styrka, rörlighet och smärta. Behandlingen avser framför allt primära problem men också sekundära (problem som uppkommit av det ursprungliga besväret). Canineopatens kunskapsområde täcker det mesta som klassas som "problem i rörelseapparaten" såsom anatomi, fysiologi, massage, mjukdelar, biomekanik, rörelseanalys, träning och friskvård. I en rörelseanalys tittar man på hundens rörelsemönster, hållning, muskulatur och samspelet mellan dessa aspekter. Efter genomgången rörelseanalys och undersökning läggs "fynden" samman och ligger då till grund för behandling, rehabilitering och träning.

” Källa: Enköpings Hundhälsa https://www.enkopingshundhalsa.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln