Emma Hammar

När kan man börja träna sin draghund?

Jag håller kurser i barmarksdrag och får ofta frågan vid vilken ålder som hunden kan börja dragträna sin hund.

Det är jättebra att många börjar bli medvetna om att man inte ska fysträna sina unga hundar och valpar för tidigt. Men draget är så MYCKET mer än bara kondition och styrketräning. Så mitt svar är att ju yngre hunden eller valpen är desto bättre!

Det är så mycket kunskaper och träning en bra draghund behöver för att bli duktig. Kondition och styrka ska man givetvis inte träna med en för ung hund men det är en så liten del av vad dragträning innebär. Den träningen smyger man in när hunden är redo för det och det är den enklaste delen av dragträningen. Innan dess så är det viktigaste att lära valpen att kämpa och ta i mentalt när det är tungt och jobbigt. Att bli självständig och lösa problem på
egen hand utan att be om hjälp. Det är en av många viktiga egenskaper som en bra draghund behöver ha.

Det jag tänker på redan när jag tar hem den lilla valpen är att alla hinder den stöter på får den klara av själv att ta sig över, under eller förbi. Om hunden inte kan tänka själv eller har svårigheter att lösa problem på egen hand och hela tiden ber om förarens hjälp så spelar det ingen roll hur bra kondition och styrka hunden har. Det som gör en bra draghund är hur mycket ”pannben” och ”jävlar anamma” hunden har.

Fler saker som man kan börja träna på direkt när man tar hem valpen är att den behöver bli duktig på hantering. Det kan lätt bli trassel ute i spåret med alla linor även för den som bara kör med en hund. Då måste hunden kunna stå stilla och låta sig hanteras då man inte alltid har tiden eller möjligheten att vara varsam med hanteringen och låta hunden få ta den tid på sig den behöver. Hanteringen måste helt enkelt fungera. Med hantering tillkommer också att
ha på sig utrustning som en sele. Det är jättebra att lära valpen att vänja sig med att ha en sele på sig och i den ska man slita och dra.

Det här är bara ett par av många viktiga saker som man kan börja träna med den riktigt lilla valpen. Så vill du träna drag så starta så tidigt som möjligt. Är du helt nybörjare är det väldigt viktigt att du tar hjälp av en erfaren draghundsförare eller instruktör för att få rätt hjälp med starten av er dragträning.

Så du som funderar på att börja dra – Sätt igång NU och ha riktigt kul tillsammans!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln