Victoria Gideonsson
För ungefär en månad sen nu så la jag en beställning på nya linor samt eskimåkulor hos Swedish Centerlines.
Jag behövde ett par linor till så mina vinterlinor slapp bli jordiga och smutsiga som dom oavbrutet blir under höstträningen. Så jag valde att för första gången prova linor och utrustning från Swedish Centerlines. Måste verkligen ge dom 5 stjärnor för utmärkt service och vägledning! Stam linan beställde jag i rostfri vajer och sen är den är klädd i polyestersilke. Alla andra linor är i enbart polyestersilke utan vajer i. Till varje baklina så har jag en ring som gör det väldigt lätt att ta loss och sätta fast linorna.
Då jag har måttsydda selar, där varje hund har olika färger valde jag en svart lina med reflex band i! Det känns superbra att veta att nu har jag reflex i alla selar, linor och på släden. Ingen kan missa oss i mörkret nu Gillar verkligen materialet i dom här linorna!
Till nacklinorna blev det fixlock krokar. Dessa krokar har jag inte använt i stor omfattning tidigare då dom alltid har snurrat runt under träning. Då när man skulle koppla lös dom så gatt man först snurra tillbaka kroken och sen öppna dom. Dessa krokar har nu en ny design!
På bilden ovan så har vi den gamla kroken till höger och den nya till vänster. Om ni ser på den gamla kroken så ser man att mellanrummet mellan ''spärren'' och kroken är så pass stor att vajer linan lätt kan glida förbi den spärren och få hela kroken att snurra runt. Sen om man kollar på den nya kroken till vänster så ser man hur hela kroken har fått en ny form som ser ut lite som ett timglas, när mitten på kroken är smalare. Detta förhindrar problemet att hela kroken snurrar runt! Som ni ser är linan så mycket bredare är det smala partiet så den kommer inte att snurra
Nu till den stora förändringen - eskimåkulorna!
Om ni bara kunde förstå hur skeptisk jag har varit till dessa krokar! Jag har frågat runt hos en massa erfarna mushers som har använt sig av olika sorters eskimåkrokar i upp till 20 år utan problem. Det finns allt från kortare ''pinnar'' till längre pinnar, som man trär in i öglan på linan. Sen finns det eskimåkulor. Min hjärna har haft väldigt svårt att acceptera hur en liten kula kan träs in i den betydligt större öglan och sen sitta kvar där. Se bild nedanför.
Jag har sett många olika slädhundsförare använda kulan och tillslut kände jag att jag bara måste prova. Ifall kulan skulle fungera så skulle den helt utklassa tex. pistolhakar som både kan frysa och smälla sönder. Jag fick hem min beställning och åkte ner till Marlene som skulle hjälpa mig att byta. Min svaghet är pillergöra och jag har även dåligt tålamod. Innan jag fått lös mina befintliga tampar där knutarna satt som sten var jag gode upprörd Själva bytet i sig gick jätte fort! Jag hade fått med 3 meter av 3mm Dyneema så det var bara att mäta dom befintliga tamparna, smälta ändarna över ett värmeljus och sedan trä på kulan och knyta ihop allt med en redig knut! Första knuten vart lite långt in. Man vill gärna få knuten så långt ut på linan som möjligt för då försvinner den i kulan då man ''låser fast den''.
Nedan ser ni hur mina tampar och krokar ser ut före och efter bytet.
Dagen efter for jag ut och tränade hundarna. Min fortfarande skeptiska hjärna tänkte att -''Aja, släpper den sitter dom ju i alla fall i nacklinan''. Påkopplingen av hundarna gick supersmidigt och det gick betydligt snabbare då man bara tryckte igenom kulan i öglan och sen var dom fast. Dom ryckte och ville iväg men satt fortfarande kvar. Vi tränade, guppade omkring på vägen. Scott lägger sig ner under vatten pass och dom snurrar runt. Kulan sitter kvar. När vi kom hem igen fick jag se mig besegrad. Eskimåkulor är ju guld värda! Den fryser inte fast så man måste värma upp den med händerna efter att den legat i snön. Den väger ingenting. Det går hur smidigt som helst att koppla fast och lös hundarna.
Jag var skeptisk men det är jag inte längre. Detta är den bästa förändringen vi har gjort gällande utrustning. Tack till Tobias och Sara på Swedish Centerlines för utmärkta linor, service och kulor!
(ps. medans jag fortfarande var skeptisk så satt jag stripes runt öglan för att göra den mindre, som syns på bilden. Jag kommer plocka bort dom då jag inte tror att dom behövs längre)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Djursajten.se » Luftfuktighetens begrepp och påverkan på aktiv träning med hund: ”Tack för att du lagt ned mödan för att skriva en så pass informativ och detaljer..”
-
Hundfixarn » Anna-Carin Lönn: ”Smart, och tack för tipsen!”
-
Åsa hall-vinger » Victoria Gideonsson : ”Snygg hundgård 100%”
-
Madde » Sommarhetta: ”Tack för bra information! :)”
-
Anna » Victoria Gideonsson : ”Hej! Fina hundgårdar, var har ni köpt träull? Mvh”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
långdistans lillaliam kost och presentation blandrasavel barn och hundar stora förändringar sm rasavel emma livet på landet bygga hundgård vardag med 5 hundar tävlingspsykologi anna hundenskänsloliv grönt kort nybro laganda just do it att jobba med draghundar ambivert hundensbeteendeetologi fjälltur em i barmark draghundar och barn när kan man börja träna berikning hundsport moa bäcklund valpskola tävling hundgård hundträning mats pettersson malin granqvist amanda gardelin emma hammar nicole fhors draghundsport draghundar draghundar.se draghund linda lindqvist alla hundar kan dra anna-carin lönn iditarod amanda vikner valpar sussie grönberg innför tävling canicross polarhundsjukan avel cari rörström tips och trix medeldistans omplacera semester med hund sommar hundägare beaver trap trail btt em italien emzyhuskys siberan husky sommarlov teamsweden introvert kost människa ledarskap mästerskap extrovert hundar hundflock inlärning iron dog vetenskapliga filosofisk uppsatser & artiklar början checklista draghund