Emma Hammar

Börja träningen med valpen

I somras blev det en liten överraskning som kom hem till oss med storken. Det var inte planerat men jag är så glad att jag fick förtroendet att förvalta Coworkers Smällkaramell som vi valt att kalla Ösa. Med henne har vi nu tre Australian Shepherds hemma och Yxa vår Border Collie.

Vad ska Ösa bli när hon blir stor? Om matte får bestämma så kommer fokuset ligga på lydnad och drag. Jag vill att hon ska kunna gå bra tillsammans med Yxa så jag kan tävla två- spann med dem i framtiden. Till vardags blir det ett fyr-spann. Träningen för att bli en draghund har redan börjat. Det är så mycket man kan börja med redan när de är pyttesmå. Självklart inte kondition och styrka, men det är bara två delar av väldigt mycket annat hundarna ska kunna.

Alla hundar kan få kondis och styrka det är lätt att träna. Det som jag tycker är viktigast är kämpaglöden och jävlar anammat! Det tränar jag på tidigt. En del hundar har mycket av detta redan med sig genetiskt, Ösa är en sån individ. Så
det tar vi tillvara på och utvecklar så hon verkligen får en stor dos av detta till all framtida träning.

Förutom hantering av mig och ha på sig sele så får hon dra en lätt trasa. Den väger nästan ingenting. Men hon lär sig att ha något bakom som sitter fast och som följer henne. Skulle den fastna så är det upp till Ösa att lösa det. Hon får gå den hårda skolan att man måste lösa problemen själv utan matte. Jag finns där och hejjar på men ta sig loss får hon faktiskt fixa själv! Det är den stora grunden med att få en bra draghund, att den mentala styrkan finns där. Om man hjälper och curlar sin hund så blir det ingen ljus framtid i draget.

Ösa säger ”jag kan själv!” vilket jag tycker är toppen! Jag ska se till att underhålla detta hos henne så hoppas jag att vi tillsammans blir ett grymt team i framtiden :D

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln