Anna-Carin Lönn

Tre dagar innan beräknad födsel kom de, inte en, inte två och inte tre. Inte heller fem, inte åtta och inte nio. Vid tio trodde vi att det var slut men nej då, efter tre timmar tittade en elfte ut. Elva valpar. E-L-V-A valpar. Och det är inte av någon liten ras, nej, utan det är elva valpar av rasen riesenschnauzer. Fem hanar och sex tikar. Kanske en bra fördelning enligt många men för mig som nästan enbart hade valpköpare som ville ha hanar så var den inte helt optimal men valpningen gick fint så vad mer kan man önska? 

Nu är valparna två veckor gamla, de har öppnat ögonen och det börjar bli lite mer liv i valplådan då de numera kan vingla sig fram på sina små ben istället för att kräla fram. Snart kommer de börja höra, bli ännu mer rörliga och så småningom förvandlas från små gulliga knoddar till terroriserande fot-ätar-maskiner. Tiden går både fort och långsamt, samtidigt som man vill att de ska vara små och gulliga för alltid så vill man att de ska växa och utvecklas. Om ett par veckor kommer vi börja ta emot besök, redan godkända valpköpare kommer för att snosa med valparna och potentiella valpköpare kommer för att vi ska lära känna varandra och fundera på om just denna kombinationen kan vara något för dem.

Även om riesenschnauzern är en bruksras som främst tävlas inom bruks och används som tjänstehund så har rasen även visat sig vara en utmärkt tävlingshund inom draghundsporten. Inte lika snabb som en fågelhund eller fågelhundsblandning men helt klart konkurrenskraftig inom B och C-hundgruppen i de olika sprintgrenarna. I dagsläget är nästan alla valparna tingade och nästan alla ska iväg till dragintresseradeägare, vilket jag som draghundsnörd naturligtvis tycker är superkul! Förhoppningsvis ser ni ett par av mina skäggiga valpar ute på i tävlingsspåren om ett par år :) För min egna del så blir det tredje generationen dragskägg här på gården då Timmie är morfar till valparna och Ebbe är morbror. I stamtavlan finns flertalet draghundschampions och bland släktingarna finns många fler som tävlat framgångsrikt i alla stilar men som inte tagit cert. I dagsläget kan cert bara plockas i nordisk stil i Sverige och i Finland, där många släktingar finns, har riesenschnauzer gått (och jag tror fortfarande går) i grupp A av någon outgrundlig anledning. Det finns så klart även flertalet brukschampions, lydnadschampions och tjänstehundar i stamtavlan men det här är den enda riesenkombination jag vet om som gjorts med draghundsporten i tankarna.

Ett par hundar ur valparnas familjeträd.
Ett par hundar ur valparnas familjeträd.
Tre av fyra hundar på kortet är släkt till valparna, längst fram till vänster är morfar Timmie och bak har vi morfars systrar Thia samt Trollet.  Foto: Joakim Blomkvist. Vindelälvsdraget 2012
Tre av fyra hundar på kortet är släkt till valparna, längst fram till vänster är morfar Timmie och bak har vi morfars systrar Thia samt Trollet. Foto: Joakim Blomkvist. Vindelälvsdraget 2012
Än är det dock ett tag kvar innan vi kan börja träna, först ska det ätas, sovas, bitas, busas, springas, grävas, ätas lite till och växas!
Än är det dock ett tag kvar innan vi kan börja träna, först ska det ätas, sovas, bitas, busas, springas, grävas, ätas lite till och växas!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln