Simträning

Att simma är en skonsam och effektiv träningsform som inte belastar eller överanstränger hundens leder. Simning används mycket inom rehabilitering men även som fysträning för de aktiva hundarna.

Med simträning finns det dock några viktiga punkter man bör följa, både av säkerhetsskäl samt att hunden använder sina muskler på rätt sätt.

Temperaturen är en viktig faktor. Är din hund frisk och du har med syftet att friskvårdsträna/fysträna din hund, bör vattnet hålla minst 18 grader. Är din hund skadad, har kroniska besvär eller är under rehabilitering så bör vattnet hålla minst 20 grader om än inte varmare.
Anledningen till att vi inte simmar om det är kallare än så är att hunden då måste lägga energin på fel ställe. Är det kallt tvingas den att lägga energin på att hålla sin kroppsvärme i stället för att lägga fokuset på simteknik och uppbyggnad av muskulatur.


Flytvästen är A och O när det kommer till att simträna med sin hund. Jag rekommenderar att alltid ha flytväst på din hund när den simmar! En flytväst har många goda egenskaper så som att den ger hunden en viss trygghet, vilket för att den kan slappna av och fokusera sig på sin simteknik. Säkerhetsmässigt så är flytvästen bra att ha ifall hunden krampar, fastnar i något eller blir för trött. Prova ut en flytväst noggrant, den ska vara anpassad efter hundens kropp, vikt och rygglängd.
När du simtränar din hund ska det vara i en lugn och trygg miljö och utan tvång. Är din hund osäker när det kommer till vattnet, vänj den successivt och beröm den när den vågar gå längre ut.


En optimal simträning är när hunden lugnt och metodiskt trampar på framåt och använder sig av alla musklerna. För en varierande träning kan du låta hunden göra cirklar, vända höger/vänster och göra ”åttor” i vattnet. Att ha en lina kopplad till flytvästen är bra, på så sätt har du koll så att hunden inte simmar för långt ut. Samt att du även kan lägga in lite motstånd med att hålla emot i linan när hunden simmar. Jag rekommenderar dock inte att man binder fast hunden mot en brygga eller liknande med en lina.

Dels av följande anledningar:
Under simträningen som nämnt ovan har vi en målsättning, antingen rehab eller i fysiosyfte av god träning för uppbyggnad av kroppen. När hundar generellt blir fastbundna kan de orsaka stress hos vissa individer. Vilket i sin tur tar bort fokus och energi från den tänkta träningen vi ska uträtta. Då hunden måste lägga sitt främsta fokus på att försöka  hantera den onödiga stressen. Vissa hundar hamnar i en "fight and flight" situation, där man inte kommer kunna se denna flykt hos vissa individer utåtriktad. Dessa hundar drabbas istället av en inre stress. Som i sin tur kan visa sig på olika sätt beroende på individen, exempelvis vissa naggar på sig själv, kan ha svårt att koncentrerar sig osv.

Hur länge hunden ska simma är beroende på varje individ och hur pass fystränad den är sen tidigare. Med all träning så börjar vi lågt för att sen öka succesivt. Enligt Dr.Arleigh Reynolds (Veterinär och Hundfysioterapeut i usa) motsvarar 1 minuts simning ca 4 min spring på land.  

Efter simningen se till att hunden får en chans att kissa av sig, låt dem få vila efter träningen då det tar på kroppen. Har du en långhårig hund eller hund som lätt får fukteksem, se till att torka hunden torr efter simningen.

Är du osäker kring att börja simma med din hund eller att du skulle vilja ha råd kring simträning, får du gärna kontakta mig för rådgivning. Tidsbokning sker via mail embershundrehab@gmail.com

Ha en fortsatt härlig sensommar och lycka till med simträningen!

// Mikaela - Ember´s Hundrehab

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln