2020

Nu är sommaren här och även värmen och då finns många viktiga saker att tänka på. Jag vill skriva lite allmänt kring detta men inte för långt så alla kan ta del av hur jag tänker kring-Sommaren, värmen och aktiviteter med hund.

Jag brukar försöka träna tidigt på morgonen eller sena på kvällar. För då står solen som lägst. Temperaturen får gärna vara mindre än 10 grader. Men då ska också hunden ha en BRA grundkondition året om.
En överviktig eller otränad hund har det tuffare i värmen än en BRA tränad hund. Så det är viktigt att ha i bakhuvudet. Tänk er, om ni ligger på soffan mesta delen av sommaren och sen ska ni ut och springa i värmen?
Tänker man logiskt och vilka förutsättningar vi skulle behöva så blir det enklare att också förstå hunden. Viktigt är också att tänka på att en hund svettas inte som oss människor. De kan inte reglera tempraturen som oss. Då de svettas genom mun och tassar. De har alltså inte lika lätt att göra sig av med värmen på samma sätt.

Att lägga fokus på är att kolla luftfuktigheten tillsammans med temperaturen. Då hög luftfuktighet trots lägre grader kan innebära risk för överhettad hund. Även vid temperaturer som 5 + grader kan luftfuktigheten vara väldigt hög. Därför är det viktigt att inte bara kolla temperaturen utan minst lika viktigt att hålla ett öga på luftfuktigheten innan man ger sig ut på ett träningspass.

Alla hundar tar värme olika. Det är ex avgörande för hur hårt en hund tar ut sig. Vissa hundar arbetar extremt hårt och kan alltså vara mer värmekänsliga än andra. Så titta och lär känna din hund för att avgöra vad som funkar för din hund. 

Jag har X antal draghundar, är uppvuxen med Siberian husky och Alskan malamute . Det är bara sista åren jag haft Alaskan husky. Så detta med överhettning och tänk runt hunden har varit en stor del i min vardag och intresse.
Jag håller igång mina hundar året om. De för att hundarna ska ha en bra grund fysik . Visst vi drar mindre under sommaren men vi slutar inte .
Vi gör andra aktiviteter som handlar om kroppen för att bygga inför vintern. Ex på detta är,  balans och simträningen-som passar bättre under sommaren
Men jag väljer de dagar som är bäst för träning av tex ”löpning” /dragträning och jag pausar fler gånger under turen än på vintern. 
Det också viktigt med vätska så att kroppen är i balans. I värmen kräver kroppen mer vätska.

Får en hund den vätska den behöver under dagen så behöver man bara göra lite extra för dragträningen. Då kan man tex blanda
Mamut Recovary Drink  700ml 1-2 skopor Mamut beroende på hur aktiv hunden ska vara. En skopa mindre och två skopor för den mer aktiva .
Jag skulle ge ca 2dl cirka 1h före träning och sen får de lite under turen och mer efteråt .  

Klicka på bilden för att komma till produkten

Ger man för mycket före och under är det lätt dom spyr och det blir mer som tarmsköljning än gör nytta. Så man ska vätska lagomt .
Skulle hunden ex. få slemm i munnen så är det bra om man sköljer bort eller hunden får dricka så det försvinner. Har man en hund som dricker dåligt är mer vätska i maten även de ett bra tips. Men tänk på att inte ge er ut fören maten hunnit sjunka ner och låt de gå minst 3 timmar innan ni åker ut och tränar.

Andra tips är - svalkande bad i ett dike eller där man finner vatten.
Vi använder också en hel del kyltäcken under denna varmare period . 
Här är Briska med ett sådant. De svalkar och håller kroppstemperaturen på en bättre nivå. Det finns även portabla dushar som funkar super att ha med sig och lätt att använda när man når lite vatten för att svalka hunden. 

Det var i stora enkla drag hur man kan tänka innan och under träning på sommaren.
Det ska vara enkelt och skoj men med en stor dos förnuft kring hunden.
Ge er inte ut under de solstekande eller den varmaste tiden på dygnet.
Det kan lätt ske en överhettning och då kan hundarna bli förstörda för livet och det kan i värsta fall leda till att hunden avlider. Så var försiktiga.

Ett lätt sätt att kolla vätskenivån i kroppen är att lyfta skinnet vid pannan på hunden.
Drar det sig tillbaka snabbt/normalt =Ok. Det finns även fler sätt att kolla  men detta är ett av de. 

Ha nu en fin sommar och njut av den på de bästa sättet tillsammans med era fyrbenta vänner.

Hälsningar Cia 

Läs hela inlägget »

”Om vi sätter vårt fokus på det sociala batteriet och börjar gräva djupare hos individen- dess extroverta och introverta egenskaper, kommer de öka vår förståelse för hundens agerande och känsloliv”
 
I vissa kretsar - även min lilla krets som består av ett fåtal men nära vänner. 
Där drivs vi av att diskutera, analysera, och klyva ner våra tankar i små bitar för att senare kunna formulera vår nyvunna kunskap. Att besöka de vi vet är en liten del, till den större, att titta i de hålen där vi behöver fylla på med mer kunskap. 
Nyfikenheten för våra hundars tillvaro och närvaro är stor, hundars beteendeetologi likaså. Lika stort och brett som vi diskuterar hund i alla dess former diskuterar vi även människor. Det är som en knutpunkt kring all kunskap och det analyserande tänket för att senare kunna sätta de i ett sammanhang.
 
Många av oss tvåbenta har snubblat in på ett självtest någon gång kring ”Är du en extrovert eller introvert person”. 
Kopplat till detta kan vi också nämna det sociala batteriet.
 
Om vi ska förklara detta, med en portion generalisering- kan de se ut såhär.
 
Den extroverta person (utåtriktad) kan oftast vara festens mittpunkt. Den utåtriktade, pratsamma och energiska personen som syns i mängden människor. En person som gillar socialt umgänge och trivs i stort att röra sig bland många människor. Rädds inte de impulsiva och oplanerade. De älskar utmaningar och kan vara lättpåverkade. 
 
Den introverta personen (inåtriktad) är en tystlåten person som gillar framförhållning. Som oftast en mer tystlåten person som iakttar folksamlingen eller gruppen människor på avstånd.  Humor som drar åt ett intellekt håll. De anses mer reserverade som personer samt blygsamma i sin framtoning. 
 
När jag tittar på detta kan jag snabbt inse att en gråzon är på sin plats. Jag som- en extremt extrovert person i mina yrkeskategorier kan känna min introverta person skrika inombords efter en dag full med extrovertism på agendan. Som man känner en individ i vissa situationer är inte alltid den samlade informationen över hela personligheten. Vi är många som är ambiverta och kan förhålla oss till vissa situationer genom att vara extremt duktiga på det sociala spelet men detta kräver också att vår introverta person får möjlighet att ladda upp det sociala batteriet, för i ett sådant läge tömmer vi oss helt och de kan ta dagar att hämta upp och ladda om på nytt. En del av oss är mer eller mindre helt situationsbundna och kan därefter spela på alla regler för de rådande sociala förhållandena i en situation. 
 
Hur kopplas detta till hunden?
 
Jo, dagen då vi ska grotta ner oss i en hunds hela personlighet är det inget råd som kan kastas iväg i en kommentar på Facebook. Det krävs situationer-olika sådana. Ett brett spektrum och massvis med information för att kunna läsa hela hunden och inte enbart bitar av den. 
 
Jag har länge letat efter ”The study of pets as introverts and extroverts” utan någon lycka. Men kan snabbt inse att jag har både mer eller mindre av de olika personligheterna i min flock men framförallt flertalet Ambiverta hundar i flocken. 
 
Om vi nu tar den knappa informationen ovan om -extrovert kontra introvert och applicerar detta på hunden som individ kanske det är en ögonöppnare för att titta djupare i hundens agerande i de olika situationerna och studera hundens känsloliv. 
Med information om hundens personlighet, där vi kan begripa vidden av de i olika situationerna samt sätta det i ett sammanhang- kan det hjälpa oss att förstå deras agerande som kan för oss människor te sig motsägelsefullt utan rätt kunskap i ryggen. 
 
Det handlar inte om något fel hos hunden utan enbart att vi som människor inte tittat på de utifrån ett större perspektiv och kanske har bristande förståelse kring hundens hela personlighet. 
 
Vi människor vill gärna placera både oss själva och våra hundar i olika fack. De blir lättare för oss människor att sortera våra tankar, idéer och att förhålla oss till att lösa problem på vägen. Vi kan istället ta lärdom genom att återkoppla till oss själva- tillhör jag endast en kategori/ett fack?
 
Om jag som person kan slita ont av en dag där min extroverta person jobbat stenhårt och klarat av mängder med utmaningar som min omgivning kan se som en självklarhet betyder inte det att de inte bor en introvert person inom mig som behöver ladda om, som behöver komma fram och låta den extroverta biten i mig vila, för att hela min person ska kunna fungera. Ser vi detta från en hunds perspektiv så är vi extremt duktiga på att kräva otroliga saker av våra hundar utan att egentligen fundera djupare på hundens personliga återhämtning.
 
Är hunden den där extroverta individen hela vägen ut i tassarna eller är de ett inlärt socialt beteende som hunden bemästrar otroligt bra? OM så är fallet hur mycket behöver hundens sociala batteri laddas för att de ska mäkta med de krav som samhället idag kräver? 
 
Som en ambivert person i en del men som egentligen är otroligt introvert i många aspekter vet jag vad som händer när mitt sociala batteri är tömt och när jag inte tillåter den återhämtningen de behöver samt inte tillåter mig vara den introverta personen som kryper in i sitt skal en vecka eller två. Det skapar stress-ångest och en lägre tröskel av tolerans för ”BULLSHIT” helt enkelt. Jag blir helt enkelt mer reaktiv, saknar mitt filter och tålamodet är som bortblåst. 
 
Därför tåls det att fundera och sätta denna kunskap i hundens spår och fundera på vad de gör med vår/våra hundar. Vad de kräver i återhämtning och varför den annars sociala och energiska hunden kan välja att gå en annan väg. 
 
Kanske de laddar sitt sociala batteri….

Frida Tenghede
Draghundar.se 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Senaste kommentarer